Veiliger deelnemen aan het verkeer: Nuttige tips

Helaas gebeuren er nog steeds dagelijks verkeersongelukken op onze wegen. Hoewel de verkeersveiligheid de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, lijkt het erop dat dit  niet voldoende is om het aantal verkeersongevallen significant terug te dringen. Hoe kunnen we transport veiliger maken?

Elke dag denken we na over hulpmiddelen en aanpassingen die transport nog veiliger kunnen maken dan het nu is. Hoewel dit een hele uitdaging is, zijn er zeker mogelijkheden. Omdat verkeersongevallen echter niet alleen worden  veroorzaakt door onduidelijke richtingen, rijstroken en kruispunten, maar ook door de automobilisten zelf, zijn er verschillende tips om automobilisten te helpen veiliger te rijden. Vol nieuwsgierigheid? Lees snel verder. 

Gematigde snelheid 

Hoewel het geweldig is om op tijd thuis te zijn voor de kinderen en het avondeten, is het ook belangrijk om aan je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen te denken. Het is daarom aan te raden altijd rekening te houden met de vermelde maximumsnelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe langer de remweg. In sommige gevallen kunnen langere remafstanden een groter risico met zich meebrengen. Neem topsnelheid dus niet als vanzelfsprekend aan en besteed er daadwerkelijk aandacht aan.  

Vertrek op tijd 

Zorg ervoor dat je op tijd vertrekt en vergeet niet te hard te rijden. Als u laat van huis gaat en een belangrijke afspraak heeft, doet u waarschijnlijk extra moeite om  op tijd te komen. Dit kan echter extra risico’s met zich meebrengen. Dit geldt  ook als het buiten donker is of sneeuwt. 

uitblinken 

Fietsers, voetgangers en hardlopers zijn vaak onopvallend, waardoor ze een groot risico lopen op botsingen. Het is raadzaam om op te vallen om botsingen te voorkomen. Dit kun je bereiken door reflecterende kleding te dragen en je fiets te verlichten. Hierdoor zullen automobilisten en andere weggebruikers u eerder opmerken, waardoor de kans op een  botsing  kleiner wordt. 

Achteruitrijcamera 

Chauffeurs kunnen hun auto ook uitrusten met hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van achteruitrijcameras draadloos. Met deze tool krijgt u een beter inzicht in de omgeving van uw voertuig. Wanneer u achteruit rijdt, wordt de camera geactiveerd  en kunt u obstakels duidelijk zien. Hierdoor wordt ook direct de kans op schade beperkt. Een achteruitrijcamera kopen is eenvoudig en wordt in verschillende sets geleverd.

MONO-aandrijving 

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de term MONO. Momenteel worden veel verkeersongevallen  veroorzaakt door het rijden met een smartphone. De hersenen kunnen niet  dezelfde aandacht besteden aan twee activiteiten die tegelijkertijd plaatsvinden. Wanneer je achter het stuur zit te telefoneren, zijn je hersenen volledig gefocust op je smartphone, waardoor je weinig aandacht hebt voor het verkeer. Wanneer er iets onverwachts gebeurt, wordt de interventie uitgesteld en ontstaat er een verkeersongeval.