Tips om auto-onderdelen minder snel te laten slijten

Een auto en het onderhouden ervan zijn natuurlijk al duur genoeg. De kosten van het vervangen van auto-onderdelen kunnen ook flink oplopen. Om die kosten te besparen, delen we graag wat tips hoe je je auto onderdelen minder snel laat slijten! Hoewel vrijwel alle auto-onderdelen uiteindelijk vervangen moeten worden, kun je met deze makkelijke tips er wel voor zorgen dat ze minder snel en vaak aan vervanging toe zijn.

Banden

Het maakt niet uit welke auto je hebt, de banden slijten het snelst van alle auto onderdelen. Om de slijtage te verminderen, is het belangrijk dat je banden de juiste spanning hebben. Deze moet dan ook regelmatig gecontroleerd worden. Een slechte bandenspanning draagt niet alleen bij aan snellere slijtage van de banden, maar kan ook een negatieve invloed hebben op prestaties en slijtage van andere onderdelen. Een eenvoudige tip om de banden langer mee te laten gaan, is zorgen dat je de wielen niet draait wanneer de auto stilstaat, bijvoorbeeld tijdens het parkeren.

Koppeling

Het klinkt misschien heel logisch, maar toch doen veel mensen het niet: haal je voet van de koppeling als deze niet gebruikt wordt. Waarschijnlijk laten veel mensen onbewust hun voet op de koppeling, maar het is erg slecht voor de auto. Door de wrijving die ontstaat tussen de koppeling en transmissie, slijten allebei deze onderdelen sneller. Zelfs minimale druk op het koppelingspedaal kan de koppelingsplaten laten slippen. Het is dus belangrijk om je voet helemaal van de koppeling af te halen. Zet bijvoorbeeld je auto in zijn ‘vrij’ als je moet wachten voor het stoplicht.

Remmen

Remschijven en remblokken zijn ook onderdelen die snel slijten. Om deze slijtage te vertragen, is het belangrijk dat je anticiperend rijdt. Kijk goed vooruit, zodat je niet plotseling hoeft te remmen. Vooral als je op hogere snelheid rijdt, is het slecht voor de remmen om plotseling te moeten remmen. Zoals hierboven genoemd is het indrukken van je koppeling ook slecht, dus wacht zo lang mogelijk met het pedaal intrappen.

Met deze simpele tips vermijd je geen onderhoudskosten, want onderhoud moet nu eenmaal eens in de zoveel jaar gebeuren. Wel stel je het onderhoud uit en hoeven auto onderdelen minder vaak vervangen te worden. Moeten ze toch vervangen worden, kun je gemakkelijk auto onderdelen online bestellen. Dit scheelt ook geld, want vaak zijn auto onderdelen online goedkoper te vinden dan via de garage.