Hoe helmen levens redden in een wereld vol auto’s

Tweewielers zijn een behoorlijk populaire manier van privé-woon werkverkeer in Nederland. Dit komt vooral dankzij hun betaalbaarheid en verbeterde tijdseffectiviteit in vergelijking met het openbaar vervoer.

Maar met de toename van het gebruik van onder meer e-bikes en elektrische scooters neemt helaas ook het aantal verkeersongevallen toe. Eén van de belangrijkste oorzaken van verkeersgerelateerde sterfgevallen is het niet dragen van een (correcte) helm.

De voordelen van het dragen van een helm

Want de voordelen van het dragen van een goede en veilige helm zijn onder meer:

  • Een gegarandeerde bescherming van je hoofd en gezicht bij ongevallen.
  • Een lange levensduur, met minimale slijtage.
  • Een goede en ECE gecertificeerde helm voorkomt dat je een boete krijgt.

De bescherming die een goede helm biedt bij valpartijen en botsingen

Als het gaat om de effectiviteit van helmen, concluderen meerdere onderzoeken dat het dragen van een helm op een gemotoriseerde tweewieler het risico op een dodelijk ongeval met meer dan 40% vermindert.

Dezelfde onderzoeken melden daarnaast dat degenen die geen helm dragen drie keer zo veel kans op traumatisch hersenletsel hebben. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat hoofdletsel de belangrijkste doodsoorzaak is bij alle motorongevallen.

Onderzoek wijst bovendien uit dat ongeacht de snelheid waarmee een tweewieler zich voortbeweegt, de gemiddelde afstand tot de grond waarop iemands hoofd valt ongeveer 1,20 meter is wanneer hij of zij van een fiets, scooter of motorfiets valt. Tenzij wanneer hij of zij naar boven wordt gelanceerd of van een steile berm of klif afrijdt.

De snelheid waarmee een scooterrijder of vergelijkbare weggebruiker rijdt, is natuurlijk ook een belangrijke factor in hoe ver hij of zij zal slippen voordat deze persoon stopt als gevolg van wrijving of door een gelijke tegengestelde kracht. Zoals bijvoorbeeld een rijdende of stilstaande auto.

Wanneer het hoofd van deze tweewieler berijder dan met een hoge snelheid iets raakt, dan vormt de plotselinge vertraging een risico op schedelfracturen en traumatisch hersenletsel met of zonder schedelbeschadiging. De tweewieler berijders die in deze situaties tegen een voorwerp botsen, lopen ook drie keer zoveel kans op nek-/wervelletsel dan degenen die de grond raken.

Het is bovendien belangrijk om te weten dat fietsers niet op fietshelmen mogen vertrouwen om voldoende bescherming te bieden tegen botsingen met auto’s, vrachtwagens of andere grote, zware en vaak snelle wegvoertuigen. Want deze fietshelmen zijn niet specifiek ontworpen om de kans op of de ernst van letsel te verminderen bij botsingen met een auto!

Hoewel fietshelmen misschien weinig bescherming bieden tegen botsingen van motorvoertuigen en geen gegarandeerde bescherming bieden tegen hersenschuddingen. Kunnen ze wel degelijk levensreddend zijn wanneer ze worden gedragen in de crash scenario’s waarvoor ze wel zijn ontworpen. 

Zoals wanneer een fietser met het hoofd tegen een boomtak botst of tijdens een val op lage snelheid op een stoeprand terechtkomt. Het dragen ervan heeft dus zonder meer zin om dan mogelijk letsel te voorkomen!

Kies de juiste helm uit!

Je hebt je inmiddels al goed gerealiseerd dat het dragen van een helm een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting is tijdens het rijden op een tweewieler. Vooral het kiezen van de juiste helmen voor scootergebruikers en motorrijders is erg belangrijk. Dit omdat het dragen van een helm van de verkeerde maat of een niet gecertificeerde helm niet hetzelfde beschermingsniveau biedt als een goed passende helm van hoge kwaliteit.

Zorg er daarom bij het kopen van een helm voor dat jij een motorhelm kiest met een ECE markering erop. Want deze ECE markering op een kwaliteitshelm zorgt ervoor dat de helm daadwerkelijk tegen de krachten bestand is die een ongeval met zich meebrengt en het hoofd voor letsel kan behoeden.

De pasvorm van de helm is echter net zo belangrijk. Want de beschermende demping in de helm, die de kracht van een impact absorbeert, tezamen met de harde buitenschaal van een helm, wordt na verloop van tijd samengedrukt. Daarom moet je altijd een helm aanschaffen die goed op je hoofd past. Het mag dus niet te los of te strak zitten.

Helmen redden levens conclusie

Elk jaar weer zijn er duizenden doden en gewonden onder tweewieler berijders die bij ongevallen betrokken zijn. Al deze tweewieler ongevallen zijn, vergeleken met andere verkeersongevallen, zelfs verantwoordelijk voor het hoogste sterftecijfer ter wereld!

Het gebruik van de juiste helmen had daarbij zeker veel levens kunnen redden en verwondingen helpen verminderen. Dus zorg er altijd voor dat ook jij als scooter, e-bike of andere tweewieler gebruiker altijd correct gebruik maakt van (soms wettelijk verplichte) helmen!