Het belang van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden

Wanneer je in de winter met de auto op pad gaat, is het belangrijk om voorbereid te zijn op slechte weersomstandigheden. Sneeuw, ijs en gladde wegen kunnen het rijden erg gevaarlijk maken. Een van de belangrijkste hulpmiddelen die je kunt gebruiken om veilig te rijden in winterse omstandigheden zijn sneeuwkettingen. In deze blog bespreken we het belang van sneeuwkettingen en hoe ze te gebruiken. Vergeet niet dat het gebruiken van sneeuwkettingen niet het enige is dat meetelt voor veiligheid in de auto. Een degelijke auto, zoals van het merk Ford, kan ook uw veiligheid op de weg verhogen. 

Wanneer heb je sneeuwkettingen nodig?

Sneeuwkettingen zijn vooral nodig wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw en ijs en wanneer het moeilijk is om grip te krijgen op de weg. Dit kan voorkomen in de bergen, op besneeuwde bergwegen of op plaatsen waar het langdurig sneeuwt en de wegen niet goed schoongemaakt worden. In sommige landen is het zelfs verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben of om ze te gebruiken op specifieke plaatsen en tijden.

Hoe gebruik je sneeuwkettingen?

Het gebruik van sneeuwkettingen kan in het begin wat intimiderend lijken, maar met de juiste instructies is het eenvoudig en veilig. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

  1. Kies de juiste maat sneeuwkettingen voor je banden en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor jouw type auto.
  2. Zet je auto op een veilige plaats en zorg ervoor dat de handrem is ingeschakeld en dat de auto in de eerste versnelling staat.
  3. Plaats de sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto (meestal de voorwielen bij voorwielaangedreven auto’s en de achterwielen bij achterwielaangedreven auto’s).
  4. Bevestig de kettingen stevig om de banden en zorg ervoor dat ze goed vastzitten.
  5. Rijd langzaam en voorzichtig en vermijd scherpe bochten en abrupte bewegingen.

Belangrijk om te onthouden is dat verantwoordelijk rijgedrag en de juiste auto ook noodzakelijk zijn, naast het gebruik van sneeuwkettingen. Winterse omstandigheden kunnen voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Let dus altijd goed op. Indien u gebruik maakt van sneeuwkettingen, is oplettendheid nog steeds noodzakelijk. Daarnaast kunt u zich verdiepen in hoe veilig uw auto is tijdens gebruik. Bijvoorbeeld de wegligging van een Renault, kan weer afwijken van de wegligging van een ander merk. Dit is natuurlijk ook type en model afhankelijk. Verdiep u in alle opties voor u de weg op gaat in een winterse storm.