Grijs Kenteken

Een grijs kenteken is een van de vele soorten kentekenplaten in Nederland. Het grijze kenteken is makkelijk te herkennen op de weg, het bevat namelijk een B of een V als eerste letter. Het grijze kenteken wordt vaak gebruikt bij bestelauto’s en vrachtwagens. 

De benaming ‘grijs kenteken’ heeft een administratieve lading. Het kenteken is namelijk helemaal niet grijs. Het kenteken is zoals alle kentekens in Nederland gewoon geel met zwarte letters. Aan een grijs kenteken zit een belastingvoordeel gekoppeld, waardoor het hebben van een grijs kenteken erg interessant ondernemers.

Wegenbelasting: Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

Met een grijs kenteken betaal je minder wegenbelasting. Dit kan kan erg veel schelen als je een bedrijf hebt meet meerdere bestelauto’s of vrachtwagens. Echter kom je niet zomaar in aanmerking voor een grijs kenteken. Je moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken moet je een ondernemer zijn en een btw-nummer hebben. Particulieren worden dus geheel uitgesloten. Hierbij moet de bestelauto of vrachtwagen op naam staan van de (rechts)persoon en dus de persoon van het btw-nummer.
Hiernaast spelen het aantal kilometers die gereden worden met de auto ook een rol. Op jaarbasis moet namelijk 10% van de gereden kilometers werkgerelateerd zijn.

Als je aan al deze voorwaarden voldoet, kan je genieten van belastingvoordeel in de vorm van een lager belastingtarief. Van dit lage tarief is pas sprake zodra de ondernemer voor de omzetbelasting geregistreerd staat bij de Belastingdienst.

Regelgeving grijs kenteken

Er zijn regels voor een grijs kenteken. Een bedrijfsauto wordt namelijk niet zo maar gezien als ‘bedrijfsauto’. Deze auto moet namelijk aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de totale laadruimte van de auto voorzien zijn van een vlakke laadvloer. In deze laadruimte mogen dus geen extra stoelen aanwezig zijn.

Het complete overzicht van alle voorwaarden waaraan jouw auto moet voldoen staat op de website van de Belastingdienst.

Grijs kenteken verzekeren

Het verzekeren van een auto met een grijs kenteken is net zo makkelijk als het verzekeren van een auto met een ‘normaal’ kenteken. Echter zijn hier wel extra voorwaarden op van toepassing, deze zijn vaak per verzekeraar verschillend.

Grijs kenteken en bijtelling

Voor bestelauto’s gelden dezelfde regels voor de bijtelling als bij normale personenauto’s. Als je privé gaat rijden met de bestelauto, moet dit worden aangegeven en moet hier bijtelling over worden betaald. Deze bijtelling wordt bij jouw inkomen opgeteld en hier moet jij belasting over betalen.

Als je wilt weten hoeveel bijtelling je voor jouw bestelauto met grijs kenteken moet betalen, kun je met een formule snel en gemakkelijk de bijtelling berekenen. Je moet alleen rekening houden met het feit dat je voor de berekening uit moet gaan van de cataloguswaarde van de auto inclusief BTW en BPM. Hierdoor kan de bijtelling een stuk hoger uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht. De werkgever hoeft namelijk geen BPM de betalen bij de aanschaf van een bestelauto. Deze kan de werkgever via de Belastingdienst namelijk terugvragen.