Een autoruit hoeft echt niet veel te kosten

Wanneer je te maken hebt met een beschadigde autoruit vrees je waarschijnlijk meteen het ergste. Het laten vervangen van een autoruit kost namelijk toch altijd heel wat geld… of niet? In principe kan je de prijs van een autoruit aanzienlijk beperken door te kiezen voor een after market exemplaar. Een dergelijke autoruit beschikt over precies dezelfde kwaliteit als een origineel exemplaar, maar kan je wel tegen een veel interessantere prijs in huis halen. Ben je geïnteresseerd in een dergelijke autoruit? Ontdek dan snel wat het prijsverschil maakt tussen originele autoruiten van de merkdealer en after market autoruiten. 

Onderling verschil tussen autoruiten 

Het is altijd belangrijk om er als bestuurder van een auto rekening mee te houden dat er sprake is van een onderling verschil tussen de diverse soorten autoruiten die er bestaan. In tegenstelling tot de achter- en zijruiten van een auto (enkele uitzonderingen bij exclusieve auto’s even daar gelaten) is een voorruit bijvoorbeeld altijd gemaakt van gelaagd glas. Bij het produceren van een dergelijke autoruit wordt er dan ook steeds gebruik gemaakt van twee lagen glas. De beide ruitlagen beschikken over een gelijke afmeting. Nadat de buitenste glaslaag van de productieband af is komen rollen zullen medewerkers handmatig een PVB folie aanbrengen. Deze folie wordt tussen de twee glaslagen geplaatst en heeft als doel om het glas bij schade goed bij elkaar te houden. Bovendien zit er in de PVB folie vaak een zonneband verwerkt. Nadat de folie op de buitenste ruitlaag is geplaatst zal een robot de binnenste ruitlaag op de folie plaatsen. Deze binnenste ruitlaag is noodzakelijk omdat er een spiegelsteun moet worden voorzien. Bovendien doet ze ook dienst als houder voor de regensensor. 

De gelaagde autoruit krijgt ondertussen langzaam maar zeker vorm, maar de overtollige folie dient uiteraard nog te worden weggesneden. Vervolgens wordt de autoruit in een grote trommel van enkele meters geplaatst. Is de trommel vol? Dan wordt deze vacuüm getrokken waardoor alle lucht uit niet alleen de PVB folie, maar ook van tussen de ruitlagen wordt getrokken. Pas wanneer dit proces is afgerond is het mogelijk om door de autoruit te kijken. Door de snelle verhitting en het langzaam afkoelen tijdens het productieproces krijgt de gelaagde autoruit haar uiteindelijke sterkte en zal het bij ruitschade dus niet uit elkaar spatten, maar gewoon een sterretje vertonen.

Sterretje uitsluitend mogelijk in de voorruit 

Het feit dat een voorruit van gelaagd glas is en een achterruit en zijruit van de auto gemaakt is van gehard glas zorgt voor een structureel verschil bij ruitschade. Daar waar een autoruit in de zij- en achterkant van een auto bij schade uit elkaar kan spatten geldt dat niet voor een voorruit. Een autoruit die voor in de auto wordt geplaatst zal dan ook bij ruitschade door steenslag uitsluitend een sterretje vertonen. Dit neemt niet weg dat ook een sterretje vervelende gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld voor de apk controle. In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is het niet zo dat een beschadigde autoruit er automatisch voor zorgt dat je auto wordt afgekeurd, maar een sterretje in het gezichtsveld kan hier wel voor zorgen. Is de voorruit in je voertuig dus beschadigd? Hou dan rekening met de plaats waar de ruitschade zich bevindt en laat deze zo snel mogelijk verhelpen. Tijdig je autoruit vervangen zorgt er immers voor dat de veiligheid van niet alleen jou als bestuurder, maar ook die van de andere inzittenden kan worden gewaarborgd.

Is een autoruit altijd erg duur? 

Het misverstand dat een autoruit kopen altijd bijzonder duur is bestaat vandaag de dag nog steeds. Het is echter helemaal niet zo dat een autoruit bestellen je financiën flink onder druk zal zetten, in tegendeel. Wel is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat een autoruit tegenwoordig op de markt in twee verschillende vormen is te vinden. We onderscheiden op dit vlak namelijk de originele autoruit met merklogo van een after market exemplaar. In principe zijn beide autoruiten precies hetzelfde. Het enige verschil is terug te vinden in het feit dat bij een originele autoruit het merklogo aanwezig is terwijl deze bij een after market exemplaar ontbreekt. Op vlak van kwaliteit kan er geen verschil bestaan tussen beide type autoruiten omdat zowel de fabriek waarin ze worden gemaakt als de productielijn precies dezelfde zijn. Je zal je dan ook de vraag moeten stellen of je bereid bent om voor een autoruit veel meer te betalen alleen maar omdat deze over een merklogo beschikt.