Dolmus: 6 tips voor reizen met de Turkse verzamelbus

Dolmus is de naam voor een Turkse minibus die werkt als een soort gedeelde taxi.
De minibus rijdt langs vaste routes en reistijden. Langs de route stopt de dolmus meestal op elke locatie om passagiers in of uit te laten stappen.
In kleine Turkse steden is het het belangrijkste middel van lokaal transport.
Hier leg ik kort uit wat de bijzonderheden zijn van een eerste trip met de Dolmus en waar je op moet letten!

Wijzelf verbleven in Okurcalar in hotel Granada luxury resort, waar de Dolmus nagenoeg voor het hotel stopte, en dank deze ervaring kunnen we jullie deze tips geven.

1. Stopt

Speciaal aangewezen stops voor een dolmus zijn zeldzaam langs de routes in Turkije. Bij de terminalhaltes, busstations of belangrijke locaties zijn speciaal voor Dolmus gereserveerde parkeerplaatsen.
Daarom is het vaak moeilijk om vooraf een geschikte bus te vinden zonder de lokale busroutes te kennen. Bussen in de toeristische resorts hebben meestal de reisrichting of de eindbestemming erop geschreven. In kleinere dorpen is er vaak niets aan de hand in de bus.
Het is het beste om het hotelpersoneel of de lokale bevolking te vragen welke bus u moet of kunt nemen. In de badplaatsen aan de zuidkust is dat gemakkelijk en zonder grote problemen.

2. Stap in

Goed. Je hebt de route langs de Dolmusgates gevonden of je weet een parkeerplaats waar je vertrekt.
Als de bus op de parkeerplaats staat, stap dan gewoon in.
Als de bus langs de weg naar je toe komt, zwaai hem dan vroeg genoeg om te stoppen. Ga op een plek staan ​​waar de buschauffeur zonder problemen kan stoppen.

3. Betalen

In de dolmus betaal je altijd contant met Turkse lira.
Een enkele reis binnen een stad kost, afhankelijk van de regio, twee tot vier Turkse lira. De bussen gaan ook heen en weer tussen grotere steden. De reis van twee uur van Izmir naar Bergama met de dolmus kost bijvoorbeeld 15 Turkse lira.
Cijfers: In de badplaatsen accepteren de chauffeurs soms euro’s, maar geven ze je een slechte wisselkoers. U kunt de dolmus niet betalen met oplaadbare kaarten voor het openbaar vervoer, zoals de Istanbulkart. In plaats daarvan ga je naar de chauffeur, geef hem het geld en vertel hem waar je wilt uitstappen.
Helaas spreken slechts enkele dolmuschauffeurs goed Engels. Zeg gewoon de naam van uw gewenste halte, bijvoorbeeld “Manavgat Bazaar”, twee keer drie keer, dan zal hij u begrijpen.
Dit is belangrijk voor u, want niemand kondigt de stops aan in de Dolmus en ze zijn niet geschreven. Ik stap zo uit.

4. Ga tijdens de eerste rit achterin zitten

Ga de eerste keer dat u op een dolmus rijdt zo ver mogelijk naar achteren zitten.
De reden hiervoor is dat Turken bij het instappen niet naar de chauffeur gaan, maar het geld aan andere passagiers geven om door te komen.
Ze vertellen je in het Turks bij welke halte ze willen uitstappen en geven je het geld. Jouw taak is om het geld door te geven aan de chauffeur of, als er iemand tussen zit, om de informatie door te geven.
Soms passeren de informatie en het geld tien handen onderweg vanaf de achterbank. “Stille post met geld in het Turks”.
Als je dit de eerste keer wilt doen, ga dan voorin zitten.

5. İnecek var! Uitstappen alsjeblieft!

U kunt overal langs de route uitstappen.
Vaste stops zijn slechts op zeer weinig plaatsen gemarkeerd voor de dolmus. Als u ook geen prominente bestemming heeft, zal het moeilijk zijn om de juiste plek te vinden om uit te stappen.
Daarom herhaal ik mezelf nog een keer: als je instapt, vertel dan de chauffeur waar je wilt uitstappen, herhaal de halte twee of drie keer. De dolmus-chauffeurs verstaan ​​u zonder een woord Turks of Engels.
U kunt ook andere passagiers in de dolmus vragen om u de juiste stop te vertellen.
Merk op! “İnecek var!” Betekent zoiets als “uitstappen alstublieft”. Zeg de twee woorden als u langs de route wilt uitstappen.
Vroeger waren er hun eigen bijrijders die de chauffeur hielpen bij het afrekenen en de stops waren populair in het Turks. Aangezien dit voor een bus met gemiddeld tien passagiers in Turkije niet meer loont, zie je het nog maar heel zelden.

6. Dolmus-etiquette

Behalve betalen, in en uit de bus stappen, verschilt reizen in een dolmus niet veel van het nemen van een bus in Duitsland.

  • Maak plaats: Sommigen van jullie maken ruimte vrij voor bejaarden, mensen met een handicap of passagiers met kleine kinderen op hun arm.
  • Rolstoelen en kinderwagens: Dolmus-bussen hebben meestal kleine opritten die kunnen worden uitgeklapt om het voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens gemakkelijker te maken om op te stappen. De klep opende de passagiers bij de voordeur.
  • Vrouwen: willen soms niet naast mannen zitten. Een snel oogcontact vertelt je zonder een woord Turks of de vrije ruimte echt vrij is.
  • Koffers zijn geen probleem: op het platteland vervoeren Turken alles met de dolmus, echt alles! Ik heb geiten, kippen en IKEA-planken gezien.