De gele nachtbril. Hoe werkt het en helpt het echt?

Heb je ooit ‘s avond wel eens op de weg gezeten en iemand gezien met een gele bril op tijdens het rijden? ‘Wat een gek ding’ of ‘Wat heeft die nou weer op z’n neus’, dacht je misschien. Maar zo gek om deze bril te gebruiken is het helemaal niet. Wanneer je last hebt van nachtblindheid zou dit wel eens dé uitkomst voor op de weg kunnen zijn. Hoe werkt de nachtbril precies en werkt het ook echt?

Hoe werkt het?

Door zijn gele glazen helpt de nachtbril de contrasten in het donker te versterken en de lichtreflecties van bijvoorbeeld de lantaarnpalen en verkeersborden te dempen en te neutraliseren. Het houdt de scherpste lichtstralen tegen (nee, niet zoals een zonnebril), maar zo ook de waterige reflecties wanneer het regent. De vormen en tekens op de weg, die je door de gewoonlijke reflectie minder scherp in je visie zou hebben, worden in dit geval benadrukt, waardoor je al heel snel merkt dat je veel zekerder zult rijden.

Maar waarom is deze bril dan geel? Licht bestaat uit allerlei kleuren welke samen één bepaalde kleur afgeven. Mocht jij in het donker een, bijvoorbeeld, fel-blauw licht te zien krijgen, dan heeft deze kleur, zonder de nachtbril, op bijna geen mogelijkheid zich met andere omgevingskleuren te mengen. Vandaar dat er een vervelende en scherpe reflectie ontstaat. Door het dragen van de gele nachtbril zorgt het ervoor dat de blauwe kleur met een andere kleur gemengd zal worden, waardoor je nog wel de bedoelde kleur ziet, maar de reflectie minder fel je oog binnen zal komen.

De voordelen van de nachtbril

We zetten ze even op een rij:

  • Allereerst zul je minder last hebben van scherpe lichtreflecties, dit geldt ook voor tegenliggers en scherpte lichtreclames op de weg
  • Tijdens sneeuwval, mist of regen zal ook hierbij je zicht verbeterd zijn
  • Je zult veiliger gaan rijden door het betere zicht en de zekerheid die hierdoor groeit
  • Wegmarkeringen zullen in het donker helderder zijn
  • Nachtbrillen zijn ook op sterkte verkrijgbaar
  • Een nachtbril valt te verkrijgen voor een voordelige prijs

Heb jij ook last van nachtblindheid tijdens je rijles of ben je onzeker tijdens het rijden in het donker? Vraag je autorijschool of opticien voor meer tips of informatie.
Bron: Rijschool Fly-over