Dagwaarde auto

Veel mensen vragen zich af waarom je de dagwaarde van je auto zou berekenen. Want, de dagwaarde van een auto is iets anders dan de inruilwaarde. Veel mensen kijken dan ook alleen naar de inruilwaarde van hun auto. Kortom wat krijg ik als ik mijn auto ga inruilen voor een nieuwe of tweedehands auto. Op zich hebben deze hierin gelijk. Voor veel mensen is alleen de inruilwaarde van hun auto belangrijk. Echter je kan in verschillende situaties terecht komen waarin de dagwaarde van je auto opeens enorm belangrijk wordt.

Dagwaarde auto bij ongevallen
De bekendste situatie is misschien ook wel gelijk de meest negatieve. Namelijk bij een ongeval. Indien je betrokken raakt bij een ongeval bestaat er de kans dat je auto Total loss wordt verklaard. Op dat moment gaat de verzekering de dagwaarde van je auto berekenen. Dit is namelijk het bedrag wat uiteindelijk wordt uitgekeerd door je verzekering in het geval je all risk verzekerd bent. Ben je niet all risk verzekerd en dus slechts WA verzekerd dan zal alleen de schade aan de andere partij(en) worden vergoed. De dagwaarde van je auto wordt op dat moment dus opeens heel belangrijk voor je, want van wat de verzekering als dagwaarde van je auto berekend zal je een andere auto moeten kopen. Vaak ligt de dagwaarde van je auto een stuk lager dan de prijs van dezelfde auto als je die zou moeten kopen. Hierdoor kan je goed het schip in gaan als je na een ongeval een andere auto wilt kopen. Het is daarom van belang om zelf goed de dagwaarde van je auto te berekenen en dit bedrag in gedachten te houden voor het geval dat je iets overkomt.

Dagwaarde auto berekenen voor de verzekering
Ook voor het afsluiten van je autoverzekering zal de verzekering de dagwaarde van je auto berekenen. Omdat de verzekeringspremie vaak gebaseerd wordt op de dagwaarde van je auto moet men eerst de dagwaarde vaststekken. Hierbij kan je natuurlijk laag inzetten zodat je premie ook laag uitvalt. Helaas kan dit weer nadelig zijn op het moment dat je een ongeval krijgt en men de dagwaarde op dat moment gaat berekenen om te bepalen welk bedrag ze moeten uitkeren. De initi─Śle dagwaarde is namelijk een belangrijke factor voor het berekenen van de dagwaarde van je auto bij een ongeval.
Zelf de dagwaarde van je auto berekenen
De dagwaarde van je auto ligt vaak tussen de aanschafwaarde van een vergelijkbare auto en de inruilwaarde van je auto in. Heel simpel gezegd houdt dit in dat als je 1000 euro krijgt voor je auto als je deze inruilt en je moet voor eenzelfde auto (zelfde merk,type en andere belangrijke factoren) 2000 euro betalen, dan ligt de dagwaarde op 1500 euro. Zoals je uit dit voorbeeld al wordt je er niet beter van als je van de uitkering van de verzekering een andere auto moet kopen.

Bovenstaande rekenvoorbeeld is natuurlijk maar een richtlijn. In de praktijk kijkt men naar veel meer factoren als men de dagwaarde van een auto wil berekenen. Hieronder zullen we de belangrijkste richtlijnen bij het berekenen van de dagwaarde van een auto bespreken.

De staat van een auto
Voor het berekenen van de dagwaarde van een auto is natuurlijk de staat van de auto enorm belangrijk. Als een auto vol met deuken zit, het interieur vol met gaten zit en er krassen in de lak zitten dan zal deze auto bij het berekenen van de dagwaarde een veel lagere dagwaarde toegekend krijgen dan een auto die er perfect uitziet.

De kleur
Simpel gezegd. Hoe saaier de kleur hoe hoger de dagwaarde. Saaie kleuren verkopen beter. Er is dus meer vraag naar onderdelen in saaie kleuren. Indien de verzekering de Total loss verklaarde auto aan een autosloperij wil verkopen zal de verzekering een betere prijs krijgen voor een saaie kleur. Simpelweg omdat er meer vraag is naar die onderdelen. Deze betere prijs vertaalt zich terug naar een hogere dagwaarde. Bij het berekenen van de dagwaarde van je auto speelt de kleur dus een belangrijke rol.

Motorisch onderhoud
Een motorisch goed onderhouden auto zal een hogere dagwaarde hebben dan een slecht onderhouden auto. Vaak kunnen de motorische onderdelen van een Total loss auto worden nog worden hergebruikt (en dus worden verkocht!). Kan je aantonen dat je altijd keurig op tijd de onderhoudsbeurten hebt laten uitvoeren dan zal men hier zeker rekening mee houden bij het berekenen van de dagwaarde van je auto.